Kezdet és jelen

2001. őszén, a kapuvári Széchenyi István Általános Iskolában kezdődött. Elindult Kapuváron a hagyományőrző íjászat.

Történelem tanárként Vági Miklós tanár kollégával történő találkozás és beszélgetés alkalmával jött az a gondolat, hogy a tanítás mellett hagyományőrző íjászattal foglalkozzak. Annál is inkább mert az 5.-6. osztályos történelem és a hon –és népismereti tantárgyak tananyagához nagyon is illik, és a gyakorlatban kiegészíti azt.

 

/Vági Miklós kolléga, a győri Bercsényi iskola tanára volt, kitűnő hagyományőrző íjász. Sajnos már nincs közöttünk. Az égi íjászterepről figyel bennünket – hagyományőrző íjászokat./

Hámori György igazgató kolléga maximálisan támogatta ezen elképzelésemet. Ilyen még nem volt, és – gondoltuk - ezáltal is színesedik az iskolai szabadidős tevékenység.
Tudomást szereztem arról, hogy néhányan Kapuváron is íjászkodnak. Így jutottam el Horváth Géza és Pintér Lajos íjászokhoz. Ők segítették az első lépéseinket. Történelmi íjásztalálkozókra mentem velük, ismerkedtem a magyar hagyományos reflex íjakkal, megismerkedtem megyei íjászokkal, íj készítőkkel.

Iskolai segítséggel megvásároltam az első íjakat /2001.okt.14./ egy gyermekíjat /26 fontos/ és egy magyar íjat /35 fontosat./ Ezzel a kettő íjjal kezdtük el az iskolai íjászatot, még nem szervezett keretek között.

2003 - 2004

2003/2004 tanévben kezdtem a szervezett íjászszakköri foglalkozásokat /szept.18./ Első osztálytól –nyolcadik osztályig jöttek a tanulók. Kezdetben 10-15 tanuló, majd az évek során egyre többen. Volt olyan időszak, amikor 28 tanuló rendszeresen látogatta a hetente tartott íjászfoglalkozásokat. Az iskola rendezvényeket –sportnap, farsangi bál, gyermeknap.../ íjászbemutatóval színesítettük.

Az első iskolán kívüli bemutatónkat 2004.július 25-én a Kapuvári Napok alkalmával, a KSE pályán tartottuk. Ezután egyre több íjásztalálkozón és bemutatókon vettünk részt.

Első íjász versenyünk 2005. május 28-án, Barlahidán volt. A találkozókra, bemutatókra a szülők is elkísértek. Eljöttek a szakköri foglalkozásokra és többen ott maradtak. Így indult el a tanulói íjászszakkör mellett a felnőtt íjászat az iskolában.


Miletics László, Homor Péter, Völcsei Szabolcs és felesége Mónika, Németh Tivadar és felesége Andrea,Ladányi Bálinték, Horváth Géza, Pintér Lajos, Németh Roland, - szülők és érdeklődők, Novits László tanár kolléga részvételével.


A felsoroltakhoz időközben többen csatlakoztak: Kleizer László, Nagy Zoltán, Gyürü Attila, Sipőcz Imre, Meiszter Miklós és fia ifj. Meiszter Miklós.


A tanulói szakköri tagok jelentősen kicserélődtek. Kimaradtak az általános iskolából, középiskolások egyetemisták lettek, dolgoznak. Néha azért még visszajönnek egy-egy foglalkozásra bemutatóra, versenyre.

Nevet adtunk -  Megszületett a "Hanyi Íjászok"


2009.július 2-án Magyar Attilával a Rábaköz- Hanság Turisztikai Egyesület vezetőjével, készülve a Hany Istók Napokra történt meg a névadás:
Hanyi Íjászok –Kapuvár
Kapuvári várEttől kezdve ezt az elnevezést használjuk és az egyesület égisze alatt működünk.
2010.augusztus 29-én –a Gazdanapok keretében tartottuk az I. Hany Istók Íjásztalálkozót a KSE pályán, 2011. év óta minden év áprilisában tartjuk ezt a hagyományőrző íjászversenyünket, kiegészítve az ugyancsak évente – szeptember hónapban rendezett Kapuvár Kupa Történelmi Íjásztalálkozóval a Hany Istók Kerékpáros Centrum melletti területen.
Ott vagyunk minden jelentős kapuvári rendezvényen, jurtával, íjász bemutatóval színesítve a programot.

Céljaink:

  • a magyar hagyományőrző íjászat széleskörű megismertetése,
  • elterjesztése, örömíjászat,
  • a magyar íjászhagyományok ápolása,
  • emlékezés magyar  hőseinkre kiváló magyarjainkra jelentős történelmi eseményekre,
  • részvétel a különböző rendezvényeken, íjásztalálkozókon,
  • tanulói íjász szakkörök tartása.

„Az íjászat művelésének semmiképpen sem lehet az az értelme, hogy az íjjal-nyíllal külső dolgokat intézzünk el. Ellenkezőleg: belül, önmagunkban kell általa elintéznünk valamit.
Az íj és nyíl csak út a cél felé, de nem a cél maga, csak az utolsó, döntő ugrás segédeszköze"


- Herrigel-

Szabó István
Hagyományőrző Hanyi Íjász